Versoepeling urencriterium zelfstandigen

Door Ilona Niessen

4 september 2020

Voor zelfstandig ondernemers zijn er bepaalde aftrekposten bij de belastingaangifte, zoals de zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je als voldoen aan het urencriterium van ten minste 24 uur per week of 1.225 uur in het kalenderjaar. Door de Coronacrisis geldt een versoepeling urencriterium 2020 voor de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020. Lees in dit artikel wat de urencriterium Corona inhoudt.

Versoepeling urencriterium 2020

Als zelfstandige is het belangrijk te voldoen aan het urencriterium 2020. Immers, dan heb je recht op bepaalde aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek, de startersaftrek en de oudedagsreserve. Juist deze aftrekposten maken het aantrekkelijk als zelfstandig ondernemer te werken.

Heb je door de Coronacrisis het urencriterium niet gehaald? Je mag in de weken van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 uitgaan van 24 gewerkte uren per week, ongeacht of je deze uren in werkelijkheid ook echt hebt gemaakt. Hiermee wordt voorkomen dat vele zelfstandigen geen recht hebben op de ondernemersaftrek. In de volksmond wordt deze regeling ook wel het urencriterium Corona genoemd.

Deels of volledig arbeidsongeschikt?

Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Dan geldt normaal gesproken een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. Heb je het urencriterium niet gehaald? Door de Coronacrisis mag je ervan uitgaan dat je in de periode van 1 maart tot 1 oktober 2020 ten minste 16 uur per week hebt besteed aan werkzaamheden voor je onderneming. Ook als je dat in werkelijkheid niet hebt gedaan.

Seizoensafhankelijke werkzaamheden

Ben je werkzaam in een seizoensafhankelijke branche, zoals de horeca- en festivalbranche? Heb je het urencriterium niet gehaald en ligt de piek van je werkzaamheden normaal in de periode van 1 maart tot 1 oktober? Dan mag je uitgaan van hetzelfde aantal uren als in de periode van 1 maart tot 1 oktober 2019. De gewerkte uren in de piekperiode van 2019 moet je wel kunnen voorleggen aan de belastingdienst, deze moet je dus in 2019 hebben geregistreerd.

Geen aanmelding nodig!

Om in aanmerking te komen voor de versoepeling urencriterium 2020 hoef je niets te doen. Een aanvraag indienen of toestemming verkrijgen van de belastinginspecteur is niet nodig. Alleen bij seizoensafhankelijke werkzaamheden moet je de gewerkte uren in de piekperiode van 2019 kunnen voorleggen als de belastingdienst daarom vraagt. Dit zijn de geregistreerde uren in de periode van 1 maart tot 1 oktober 2019. Het urencriterium Corona kan zodoende feitelijk alleen nadelig uitpakken voor startende ondernemers met seizoensafhankelijke werkzaamheden. Zij kunnen zich niet beroepen op de gewerkte uren uit het afgelopen jaar.

Finna administratiekantoor

Ben jij werkzaam als zzp'er, freelancer of (startende) ondernemer en op zoek naar een boekhouder om je administratie goed te laten verzorgen? Maak kennis met Finna en verspil niet langer je kostbare tijd! Kijk voor alle informatie op www.finna.pro.

Terug