Roaming in Europa nu zonder extra kosten

Door Ilona Niessen

Door nieuwe EU-regels behoren de roamingkosten binnen de Europese Unie vandaag tot het verleden. Vakantiegangers hoeven zich niet meer in te houden bij het gebruik van mobiel internet in het buitenland. Dat betekent dat de angst voor een hoge telefoonrekening aan het eind van de vakantie of een zakenreis ook tot het verleden behoort.

Roaming Europa 2017

Europese consumentenorganisaties hebben zich ingezet om de roamingkosten af te schaffen. En met succes! Roaming europa 2017 is sinds vandaag verleden tijd. Bellen, sms'en en internetten kost door nieuwe regelgeving aan de Spaanse Costa's, Franse Alpen of in Rome evenveel als thuis op de bank.

Wel kosten voor bellen naar buitenland

Dat de roaming europa 2017 is afgeschaft, is goed nieuws. Toch is het nog opletten geblazen. De kosten voor het bellen naar het buitenland mogen nog wel bij de consument in rekening worden gebracht. Bij de meeste telecombedrijven bedraagt dit 25 cent per minuut, bij sommige providers loopt dit op van 60 tot 90 cent per minuut. Dan kan een telefoontje naar het buitenland dus flink in de kosten lopen. Dat de kosten voor het bellen naar het buitenland niet zijn afgeschaft, is niet zo vreemd. Voor het bellen naar het buitenland maken we gebruik van een buitenlands netwerk. Voor dat buitenlandse netwerk moeten we betalen.

Roaming eu nu voor rekening telecombedrijven

Consumenten betalen vanaf vandaag niet meer voor roaming eu. Dat betekent echter niet dat hiervoor geen roamingkosten worden gemaakt. De kosten verbonden aan het bellen in het buitenland worden nu betaald door de telecombedrijven. Zij lopen door de afschaffing roaming eu gigantische inkomsten mis. Naar verwachting zullen de komende kwartaalcijfers bij alle providers een duik nemen.

Waakzaamheid

Dat de roamingkosten zijn afgeschaft, betekent niet dat Europese consumentenorganisaties achter over kunnen leunen. Zij blijven waakzaam. De vrees bestaat dat providers de pakketten in eigen land duurder zullen maken om daarmee gemiste inkomsten te compenseren.

Beperkingen

Dat de roamingkosten zijn afgeschaft, betekent niet dat onbeperkt kosteloos gebruik kan worden gemaakt voor internet in het buitenland. Providers hebben in de onderhandelingen bepaalde bepalingen afgedwongen om misbruik te voorkomen. Dat betekent dat er grenzen kleven aan het datagebruik over de grens.
Eindeloos Netflixen aan de Spaanse Costa of in Parijs kan daarmee een dure bezigheid zijn, ook voor consumenten met een abonnement zonder datalimiet.

Roaming buitenland

Dat de roaming eu nu is afgeschaft, is goed voor de toerisme. Besef dat roaming buitenland nog steeds geldt voor landen buiten de eu, als de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Amerika of Afrika. Deze landen en continenten worden telkens populairder door de combinatie van cultuur en natuur. Roaming buitenland blijft voor internetten in deze landen bestaan en zal flink duur uitvallen.

Terug