Vakantiedagen tijdens Coronacrisis

Door Ilona Niessen

27 mei 2020

Werknemers hebben recht op vakantie, ook in tijden van de Coronacrisis. Sterker nog: veel werkgevers vragen om in deze zomer gewoon vakantie op te nemen, als je dit anders ook zou doen, en het verlof niet op te sparen tot na de crisis. Waarom zou je dit doen nu je alleen in eigen land op vakantie kan en nergens heen kunt zonder rekening te houden met de 1,5-metersamenleving. Lees in dit artikel over voordelen van het opnemen van je vakantiedagen.

Hoeveel vakantiedagen heb je?

Iedereen die werkt heeft recht op wettelijke vakantiedagen. Om precies te zijn hebben werknemers per jaar recht op vier maal het aantal uur van de werkweek. Dit geldt ook voor PNIL medewerkers, personeel niet in loondienst, als zzp'er, flexwerker of uitzendkracht.

Vakantiedagen die niet zijn opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. In de CAO kunnen ruimere vervaltermijnen zijn afgesproken. Voor bovenwettelijke vakantiedagen kunnen andere regels gelden. Dit zijn vakantiedagen die bovenop het aantal wettelijke vakantiedagen per jaar komen.

Opname vakantiedagen tijdens Coronacrisis.

Werkgevers moeten in principe instemmen met de verlofaanvraag, mits verlof geen grote problemen veroorzaakt voor het bedrijf. Te weinig mankracht in de Coronacrisis is een zwaarwegend bedrijfsbelang dat afwijzing van de verlofaanvraag rechtvaardigt.

De meeste werkgevers willen juist dat verlof gewoon wordt opgenomen. Dit zorgt voor spreiding van het verlof. Bedrijven hebben er niets aan als al het personeel vakantie opneemt als de Corona-maatregelen zodanig zijn versoepeld dat reizen naar andere landen weer kan en vakantieactiviteiten weer zijn als normaal. Dan is er niet voldoende personeel aanwezig om het bedrijf draaiende te houden.

Voordelen vakantie opnemen tijdens Coronacrisis

Het 'gewoon' opnemen van je vakantieverlof tijdens Coronacrisis heeft de volgende voordelen:

  • Het is goed voor je gezondheid.

Vakantie hebben we nodig om op te laden en heeft een gunstig effect op welbevinden en gezondheid. Drie voordelen voor je gezondheid:
1. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
2. Het vermindert het risico op psychische problemen zoals een depressie.
3. Het zorgt voor een betere nachtrust.

  • Vakantie geeft energie om weer te werken

Door vakantie op te nemen ben je even uit de werkzaamheden. Terugkomend op het werk heb je meer energie en ben je pro-actiever.

  • Vakantie geeft inspiratie

Door niet te werken en zelfs even in een andere omgeving te vertoeven, ga je het werk meer op afstand bekijken. Dat geeft inspiratie om zaken anders aan te pakken bij terugkomst, zaken te verbeteren of te ontwikkelen. Daar heeft het werk vaak baat bij.

Neem vakantieverlof op!

Als het binnen het bedrijf mogelijk is, is het advies 'gewoon' vakantieverlof op te nemen. Het is voor jezelf goed en geeft je welverdiende ontspanning. Doen dus!

Finna administratiekantoor

Ben jij werkzaam als zzp'er, freelancer of (startende) ondernemer en op zoek naar een boekhouder om je administratie goed te laten verzorgen? Maak kennis met Finna en verspil niet langer je kostbare tijd!
Kijk voor alle informatie op www.finna.pro..

Terug