Beheer je verzekeringen

Door Ilona Niessen

24 juli 2020

Je gezin, je inkomen, je bedrijf, je huis, je auto, je reis, je kostbaarheden... Alles wat waardevol is, wil je goed beschermen. Vrijwel alles is daarom te verzekeren zodat je een vergoeding krijgt als de verzekerde gebeurtenis zich voordoet en in ieder geval de financiële schade wordt gedekt. Verzekeren is kostbaar. Bespaar onnodige verzekeringskosten.

Afdekken risico's

De belangrijkste regel voor het afsluiten van een verzekering is dat je alleen die risico's moet verzekeren die je zelf niet kunt of wilt dragen. Verzekeren is een kostbare zaak en alleen zinvol als een eventuele uitkering bij de verzekerde gebeurtenis niet door jezelf had kunnen worden gefinancierd.

Check dubbele dekking

Verschillende verzekeringen kunnen elkaar, op specifieke punten of integraal, overlappen. Dat is zonde, want bij schade krijg je niet dubbel uitgekeerd. Dit terwijl wel dubbel premie is betaald. Het loont daarom echt om een overzicht te maken van waarvoor je verzekerd bent en wilt zijn. Bij een dubbele dekking kun je (een deel van) de polissen opzeggen.

Bekijk verzekeringsvoorwaarden

Bij elke verzekering is het belangrijk de kleine lettertjes te lezen in de polis. Zo kom je te weten wanneer er wordt uitgekeerd en wanneer niet. Zijn de voorwaarden voor uitkering logisch en gewenst? Zo niet, kijk dan eens bij een andere verzekeringsmaatschappij. Een verzekering dat bijvoorbeeld alleen uitkeert vanaf 85% schade of een absurt hoog eigen risico kent zijn niet interessant.

Vergelijk lopende verzekeringen in de markt

Een overzicht maken van waarvoor je verzekerd bent, heeft nog een voordeel. Inzicht in waarvoor je verzekerd bent, maakt het mogelijk de lopende verzekeringen te vergelijken in de markt. Kijk of je elders met dezelfde dekking en voorwaarden goedkoper uit bent. Zeker als de verzekering al een paar jaar oud is, is de kans groot dat je een goedkoper alternatief vindt.

Vergelijk premies, dekking en voorwaarden op vergelijkingssites, zoals www.independer.nl, www.poliswijzer.nl, www.pricewise.nl of www.consumentenbond.nl. Kijk op meerdere vergelijkingssites voor de beste vergelijking. Veel sites bieden bovendien een overstapservice. Maak hier gebruik van, dan weet je zeker dat de dekking naadloos op elkaar overgaat.

Kies voor online services

Veel verzekeringsmaatschappijen werken in de Cloud bij het afsluiten en wijzigen van verzekeringen. Dat past bij de huidige technologische ontwikkelingen. Echter nog niet alle verzekeringsmaatschappijen werken met alles in de Cloud. Let hier op bij de keuze voor een maatschappij. Het kost veel tijd om telkens langs te gaan op het verzekeringskantoor.

Finna administratiekantoor

Ben jij werkzaam als zzp'er, freelancer of (startende) ondernemer en op zoek naar een boekhouder om je administratie goed te laten verzorgen? Maak kennis met Finna en verspil niet langer je kostbare tijd!
Kijk voor alle informatie op www.finna.pro. Uiteraard kan Finna je adviseren rond het afsluiten of wijzigen van je verzekeringen.

Terug