Bedrijfs- en beroepaaansprakelijkheidsverzekering voor de zelfstandig professional

Door Ilona Niessen

15 november 2020

Verzekeringen, ze zijn er in talloze vormen en maten. Niet alle verzekeringen zijn verplicht. Heb je als zelfstandig professional ook een bedrijfs- en beroepsaansprakleijikheidsverzekering nodig?

Risico's zelfstandig professional

Werk jij als zelfstandige (zzp, flex, detacheer)? Dan loop je risico bij de uitoefening van je vak. Een groot deel van die risico’s horen bij het zelfstandig ondernemerschap, zoals het hebben van voldoende werk, ziek of arbeidsongeschikt worden, het betalingsgedrag van je opdrachtgevers en vakkundig voldoen aan alle, snel veranderende, opleidingseisen.

Deze risico's zijn lang niet allemaal te voorkomen of te beperken. Voor een groot aantal risico's kun je je wel verzekeren, bijvoorbeeld tegen een grote aansprakelijkheidsclaim of (langdurige) ziekte. Verzekeringen zijn kostbaar. De vraag is of het opweegt bij de mogelijke financiële consequenties als de risico's zich voordoen en je hiervoor niet verzekerd bent.

Wettelijk verplichte verzekeringen zelfstandig professional

Wettelijk verplicht zijn twee verzekeringen, namelijk je eigen zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering van je auto, als je een auto hebt uiteraard.

Contractueel verplichte verzekeringen zelfstanddig professional

Soms kan het afsluiten van een verzekering ook contractueel verplicht zijn. Bijvoorbeeld vanuit de opdrachtgever, bemiddelaar of zelfs de gemeente. Dit komt met name voor bij een bedrijfs- en/of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De ene bedrijfstak kent meer contractuele verplichtingen dan de andere.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zelfstandig professional

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzekert schade aan anderen of aan spullen van anderen die veroorzaakt is door jou, je medewerkers of je producten.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zelfstandig professional

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is een aanvullende verzekering bij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Het dekt de aansprakelijkheid voor schade door beroepsfouten die voorkomen in de bedrijfstak. De dekking is afgestemd op het beroep dat je uitoefent en de functie die je hebt.

Finna administratiekantoor

Ben jij werkzaam als zzp'er, freelancer of (startende) ondernemer en op zoek naar een boekhouder om je administratie goed te laten verzorgen? Maak kennis met Finna en verspil niet langer je kostbare tijd!
Kijk voor alle informatie op www.finna.pro. Uiteraard kan Finna je adviseren rond het afsluiten of wijzigen van je bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen.

Terug