Aftrek ziektekosten natuurgeneeskunde

Door Ilona Niessen

Krijg je kosten natuurgeneeskunde niet vergoed via de zorgverzekering? Onder voorwaarden kun je deze als zorgkosten in aftrek brengen bij inkomstenbelasting. In dit artikel de voorwaarden aftrek ziektekosten natuurgeneeskunde op een rijtje.

Kosten natuurgeneeskunde indienen zorgverzekeraar

Na een bezoek aan de natuurgenezer ontvang je doorgaans een factuur. Betaal deze en declareer de kosten natuurgeneeskunde bij je zorgverzekeraar. Vergoedt de zorgverzekeraar de ziektekosten niet? Onder voorwaarden kun je de kosten natuurgeneeskunde als zorgkosten in aftrek brengen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Voorwaarden

Wil je in aanmerking komen voor aftrek ziektekosten natuurgeneeskunde? Kijk dan of je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je mag zorgkosten niet aftrekken als deze onder het verplicht of vrijwillig eigen risico vallen.
  • Je mag alleen kosten aftrekken die je maakt in verband met ziekte of invaliditeit.
  • Je mag de kosten alleen aftrekken in het jaar waarin je deze kosten hebt betaald.
  • Je mag alleen het deel van de kosten aftrekken waarvoor je geen vergoeding kunt krijgen, zoals van de zorgverzekeraar.

Erkende arts

Naast de voorwaarden moet de behandeling plaatsvinden door een naar Nederlandse begrippen erkende arts.

Erkende artsen zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Artsen geven zelf aan bij welke verening ze zijn aangesloten. Je kunt dit ook zelf achterhalen.

BIG-register

Als je arts in Nederland praktijk houdt, moet hij geregistreerd zijn in het BIG-register. Je kunt dit zelf checken op www.bigregister.nl/zoek-zorgverlener

Zorgkosten aftrekbaar

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden, is je arts erkend én geregistreerd in het BIG-register? Dan zijn de zorgkosten aftrekbaar welke niet worden vergoed door de zorgverzekeraar bij de aangifte inkomstenbelasting.

Voedingssupplementen

Overigens zijn voedingssupplementen niet als zorgkosten aftrekbaar. Voedingssupplementen worden vaak gebruikt door natuurgenezers. Kosten voor suppelementen worden bij de meeste zorgverzekeraars ook niet vergoed en vallen voor eigen rekening.

Bewaren bewijs

De belastingdienst kan vragen om bewijs rondom aftrek ziektekosten natuurgeneeskunde. Vergeet daarom niet de rekeningen van de natuurgenezer, de overzichten van je zorgverzekeraar en je bankafschriften te bewaren.

Terug